Thuisonderwijs door coronavirus

maart 15, 2020 Uit Door edward

Schoolleider.nl biedt een overzicht van websites voor zelfstandig thuisonderwijs, die je nu kunt raadplegen als je door het coronavirus thuis bent. Door deze websites te bezoeken werk je aan je verdere ontwikkeling van jezelf. Als je zelf ook nog een goede website kent, laat het mij dan weten, via een reactie onder deze blog.

Per leerjaar/groep:

Groep 1-2

Groep 3-4

Groep 5-6

Groep 7-8

Per vakgebied:

 • (Voor)lezen:
thuisonderwijs, lezen, voorlezen

Voor de kinderen uit groep 1 en 2 (en hogerJ) is het belangrijk dat zij regelmatig voorgelezen worden. Dit kan natuurlijk met een echt prentenboek, maar opwww.youtube.nlzijn ook veel luisterboeken te vinden, die voorgelezen worden. Vul bij de zoekterm gewoon voorleesboeken in en u krijgt allerlei mooie boeken te zien.

 • Kinderen van groep 3 kunnen viawww.zwijsen.nl/thuislessende lessen van Veilig Leren Lezen volgen. Mogelijk komen hier binnenkort ook de lessen van Estafette te staan. Deze methode voor technisch lezen gebruiken wij op school in groep 4 t/m 8.
  We vinden het belangrijk dat de kinderen ELKE dag oefenen met technisch lezen.
  Het lezen van losse woorden, die steeds moeilijker en/of sneller kunnen, gaat heel goed met behulp vanwww.regenboog-gorinchem.nl/woordentrainer. Hier komen woordjes voorbij, die de kinderen moeten lezen. De snelheid kan worden aangepast en er zijn allerlei categorieën, zodat ook gelijk de spelling geoefend wordt.
 • Spelling en taal:
  Kijk hiervoor eens opwww.spellingoefenen.nl.Deze site bevat dictees, maar ook veel leuke spelletjes!!
   
 • Rekenen:
thuisonderwijs, rekenen, tafels

www.redactiesommen.nl  Op deze website kunnen de kinderen vanaf groep 3 zelf hun groep en de moeilijkheidsgraad aanklikken. Het programma geeft ook aan of de som goed is of niet.
Kinderen van groep 3 en 4 kunnen thuis ook oefenen met Rekentuin(inlogcodes volgen via Parro).

www.oefenplein.nl/begrijpendlezenKlik eerst basisonderwijsaan en dan begrijpend lezen. Je kunt nu zelf teksten zoeken en (laten) maken.

 • Overige websites(waarvan de meeste gratis zijn en waarvoor geen account of wachtwoord nodig is):

www.jmonline.nl  Allerlei leuke gratis oefeningen vanaf groep 1 en 2! U kunt ook kijken opwww.juf-milou.nlen dan werkbladen van deze juf uitprinten!
www.kleuters.basisonderwijs.online.Op deze site vindt u o.a. algemeen lesmateriaal, prentenboeken, thema’s, getallen, vormen, kleuren, begrippen, letters, woordenschat en spelletjes.
www.basisonderwijs.online. Allerlei lesmateriaal en ideeën voor groep 3 t/m 8
www.wijzeroverdebasisschool.nl(vanaf groep 3)

www.evenoefenen.nlHeel veel verzameld lesmateriaal. Rechtsboven ziet u het menu, dat u direct doorverwijst naar alle relevante websites voor allerlei, rekenen, taal, spelling en digitale geletterdheid. Het gaat bijvoorbeeld om sites als Sommenmaker, Junior Einstein (aanrader!!), Rekenweb en Citotrainer.
oefensite.rendierhof.nl. De oefeningen op deze site zijn speciaal gemaakt voor leerlingen van de Jan Ligthartscholen, maar zijn ook voor onze school heel geschikt. Via het menu linksboven kunt u de juiste bouw en/of het gezochte vak zoeken.

www.leestrainer.nlOp deze website is heel veel materiaal, vaak in de vorm van een leuk spelletje, voor allerlei vakken te vinden. Ook opdrachten met de CITO vraagstellingen en CITO-oefenboekjes zijn hier te vinden!.
www.kids4cito.nlMet deze website kunnen kinderen (gratis!) oefenen voor o.a. de entreetoets en de eindtoets voor de vakken rekenen, taal, wereldoriëntatie en studievaardigheden.
www.lessenvanlisa.nl. Een erg leuke website, met bijvoorbeeld de tafel-wissel (tafelsommen oefenen), 5-minuten spellen voor de Engelse les, woordenschatspelletjes en nog heel veel meer.
www.klasvanjuflinda.nl. Scroll in het menu naar onder, tot je bij Leren aankomt. Deze juf geeft vooral veel lesideeën.
www.jufanke.nl. Een website met veel lesideeën voor kleuters en de middenbouw (groep 3, 4 en 5).

www.123lesidee.nl. Een mooie overzichtswebsite, waar u per groep en per vak boeken, ideeën, werkbladen, online oefeningen en nog veel meer kunt vinden.
www.jufmelis.nlVoor 9 euro per jaar kunt u 1543 oefeningen aanschaffen, maar onderaan de pagina vindt u 272 gratis oefeningen, met name voor taal en spelling.

www.jufsanne.com. Op deze website zijn ook digibordlessen te vinden. Juf Sanne heeft bovendien alle thema’s overzichtelijk gerangschikt.
www.juf-ella.nl.Deze juf heeft allerlei spelletjes gemaakt, die de kinderen zelf kunt spelen en die we ook vaak in de klas gebruiken. Kijk via het menu (linksboven) bijvoorbeeld eens bij Rekenen en dan bij Coöperatief leren. Ook staan er diverse uitlegfilmpjes op deze website.
www.spelletjesplein.nl(rekenen, taal, werkwoordspelling, topgrafie).
www.squla.nlOp deze website, waar u vaak voor moet betalen, zijn veel leuke opdrachten te vinden voor groep 1 t/m 8!! Onder schooltijd, tot 16.00 uur, schijnt het programma nu gratis te zijn!!

Ook erg leuk zijn voor jongere kinderen de vele filmpjes opwww.schooltv.nl(bijvoorbeeld Huisje, Boompje Beestje, Koekeloere of Leesdas Lettervos).
Voor oudere leerlingen (vanaf groep 5 of 6) kunnen we op You Tube filmpjes van Benjegeflipt?! en Snapjeaanbevelen. Voor groep 7 en 8 zijn ook veel filmpjes van Clipphangergeschikt. In de video’s worden allerlei onderwerpen op een erg leuke en duidelijke manier uitgelegd. Denk bijvoorbeeld aan breuken, procenten, inhoud, (werkwoord) spelling  en allerlei onderwerpen over natuur en techniek. Ook het Jeugdjournaal geeft veel nuttige informatie.

En verder? Denk ook eens aan (bord)spelletjes, zoals memory, kwartet, scrabble, yahtzee, rummikub of Pim Pam Pet (en er zijn vast nog veel meer spelletjes te vinden thuis).
Misschien heel logisch, maar denk verder ook gewoon aan het bouwen/spelen met Lego of blokken, het maken van een puzzel (legpuzzel of op papier) ,het spelen met zand en water, etc.
Ook tekenen en knutselen (kijk voor ideeën eens opwww.krokotak.com;www.creametkids.nlof tekenenenzo.blogspot.com) vinden veel kinderen leuk om te doen.
Houdt uw kind van muziek? Kijk dan eens opwww.meermuziekindeklas.nl.

Meer blogs over het onderwijs vind je hier !

Met dank aan Ingrid Flik, zij heeft een deel van de links al eerder gedeeld via internet: https://www.linkedin.com/posts/ingrid-flik-2a0801129_positief-activity-6644960962300391424-2QX8